Bieten-tarte tatin met steranijs en rode ui
Ingrediënten (1 grote tarte tatin)
- 400 gram rode bieten (gekookt)
- 5 stuks steranijs
- 1 rode ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 500 gram koelvers (glutenvrij) bladerdeeg
- Zout en peper
Benodigdheden
- (ovenbestendige) koekenpan
- Aluminiumfolie
Bereiding
Voor de bietjes
Ochtend of dag van te voren: verwarm de oven voor op 180°C. Maak de bietjes schoon, scheur velletjes (aantal afhankelijk van het aantal bietjes; een velletje per bietje) aluminiumfolie en wikkel de bietjes hier in. Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven. Laat de bietjes gedurende een uur gaar roosteren. Je kan ze daarna rustig in de oven laten liggen. Ze moeten sowieso helemaal afkoelen voordat je ze gaat gebruiken (ontvelt dan veel beter).
Snelle oplossing: vacuümverpakte bieten. Deze zijn al voorgekookt. Omdat ik heel erg van bietjes hou, kies meestal voor bovenstaande bereiding, maar door de week verkies ik toch ook geregeld voor de snelle oplossing.
Deel twee bietjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de rode bieten en snijd ze in plakjes (±halve centimeter). Pel de rode ui en snijd deze in ringen. Meng de rode biet en ui met 2 eetlepels olijfolie, de rijstazijn, bruine basterdsuiker en de steranijs in een kom. Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en voeg daarna het bietenmengel toe. Verdeel het gelijkmatig over de pan. Dek het vervolgens af met aluminiumfolie en zet het 40 minuten in de oven.
Voor de tarte tatin
Rol het koelverse deeg uit en snijd er een cirkel uit, wat net iets groter is dan de bodem van de koekenpak. Neem de pan uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Verdeel het bietenmengsel in een egale laag over de bodem van de pan. Leg het deeg er op en vouw het er een beetje omheen langs de randen. Druk de randen alsware wat naar beneden. Bak de tarte tatin ongeveer 35 minuten in de oven goudbruin.
Haal de tarte tatin uit de oven. Snijd het bladerdeeg voorzichtig los langs de rand. Stort de tarte tatin ondersteboven op een groot bord. Lekker met een salade van zuringblad of veldsla met een dressing van granaatappel melasse, olijfolie, peper, zout en geraspte sinaasappelschil.
No Comments