1051
post-template-default,single,single-post,postid-1051,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

BLOG 2 – augustus’20 Een op maat gemaakt privédiner voor twee

Twaalf vriendinnen. Wat begon als teamgenoten op het hockeyveld, groeide uit tot een hechte vriendschap. Al meer dan dertien jaar delen we mooie momenten, van spontane etentjes tot weekendjes weg, van festivals op Vlieland tot bruiloften en baby’s. En dan ineens krijgen we te horen dat een van onze vriendinnen borstkanker heeft. Even staat de wereld stil. Er zijn tranen, er is ongeloof, en er is ook een plan: we bedenken hoe we haar de komende tijd zo goed mogelijk kunnen steunen. Het idee ontstaat om als verrassing haar balkon te ‘pimpen’, zodat ze straks een fijne plek in de zon heeft. Iets wat ze zelf al tijden wil.


Ik bedenk dat ik graag voor haar wil koken. Dat kunnen we dan mooi als smoes gebruiken om haar het huis uit te krijgen. Een datum voor het diner voor haar en haar beste vriendin wordt geprikt en ik ga mij verdiepen in de combinatie van kanker en voeding. In overleg met haar kom ik tot een glutenvrij en vegetarisch menu, zonder alcohol en suiker.

De eerste vier gangen bedenken is geen enkel probleem. Maar ik wil ook zo graag een suikervrije mocktail en dessert om het feestelijk te maken. Niet alleen omdat zij dat verdient, maar ook omdat wij allemaal het leven willen blijven vieren. Juist nu. Ik raadpleeg al mijn kookboeken, zoek op internet en doe een beroep op mijn creatieve brein. Dat levert uiteindelijk een mocktail op van kokos-rozenwater met bramenpuree en een dessert van cacao-bananencrêpestaart met aardbeienkokosroom.

En toen was het zover. Ze werd om half vier opgehaald door haar goede vriendin om bij mij in de tuin te settelen. Vriendinnen die om de hoek stonden, slopen haar huis in om te klussen terwijl zij de hele avond kon genieten van een speciaal voor haar op maat gemaakt vijfgangendiner.

Het diner startte met de mocktail, gevolgd door geblancheerde snijbootjes en doperwten met yoghurt-korianderroom. Daarna een carpaccio van rettich met dillesaus, geroosterde pijnboompitten en zomerpostelein, en witte asperges met Hollandse garnalen, kwartelei, dragonmousse en gedroogde zwarte olijven. Als feestelijke afsluiter de cacao-bananencrêpestaart met aardbeienkokosroom.

Het was een ontspannen en fijne avond waar veel gelach uit de tuin en later aan tafel te horen was. Al mijn gerechten vielen in de smaak en wat er overbleef van het dessert, wilden beide dames graag mee naar huis. Ik geniet altijd als mensen mijn gerechten waarderen, maar die dag was het bovenal een cadeautje dat zij heeft genoten.

PS: ook haar gepimpte balkon viel heel erg in de smaak en daar heeft ze de volgende avond dan ook opnieuw van haar dessert genoten.

2 Comments
 • Toke

  28/08/2020at21:35 Beantwoorden

  Wat een lief gebaar!
  Klinkt heerlijk allemaal.
  Ps. Mooi balkon

  • Erlijn

   30/08/2020at15:22 Beantwoorden

   Dankjewel! Het was zo fijn om dit te kunnen doen. En dat dan alles ook nog heerlijk smaakt en er geweldig uitziet is op dat moment een extra cadeautje

Post a Comment